Diploma 16: De toekomst

Hoe ziet de toekomst van de ruimtevaart er uit?

Hieronder staan de onderwerpen die in het zestiende hoofdstuk van het boek "Reis door de Ruimte" worden besproken. Je kunt dus ook zonder het boek werken en de vragen beantwoorden. Klik je bij de titel van elk onderwerp op het driehoekje dat naar beneden wijst, krijg je extra informatie.

DE ONDERWERPEN VAN HOOFDSTUK 16 ZIJN:

Water bron van het leven dat we kennen

Zover wij weten is er water nodig om levende wezens zoals op aarde kunnen laten ontwikkelen.

Er zijn (buiten de aarde) verschillende planeten en manen in ons zonnestelsel waar waarschijnlijk water aanwezig is. Hier zijn enkele voorbeelden:

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van planeten en manen waarvan wetenschappers denken dat er water aanwezig is. De ontdekking van water in ons zonnestelsel is een belangrijke stap in het begrijpen van de mogelijkheden voor het ontstaan en ondersteunen van leven in het universum.

151 - Buitenaards leven

Buitenaards leven is leven dat niet op aarde voorkomt, maar ergens anders in het universum. Wetenschappers denken dat er misschien wel buitenaards leven is, maar we hebben nog geen bewijs gevonden dat het echt bestaat.

Er zijn verschillende manieren waarop we kunnen zoeken naar buitenaards leven. Bijvoorbeeld door te luisteren naar signalen uit de ruimte, te zoeken naar planeten die lijken op de aarde, en door robots te sturen naar planeten en manen in ons zonnestelsel om te kijken of er daar leven is.

Als er buitenaards leven bestaat, kan het er heel anders uitzien dan wat we hier op aarde kennen. Het kan zijn dat het leven bestaat uit andere soorten cellen of organismen die er heel anders uitzien dan de planten en dieren die we kennen. Het is zelfs mogelijk dat buitenaards leven bestaat uit microscopisch kleine organismen die we niet met het blote oog kunnen zien.

Het zoeken naar buitenaards leven is een belangrijk onderzoeksthema voor wetenschappers en kan ons helpen meer te weten te komen over ons eigen bestaan en de mogelijkheden voor leven elders in het universum.

152 - Wonen op Mars

Een bemande reis naar Mars duurt ongeveer zes tot acht maanden, afhankelijk van de positie van Mars in zijn baan om de zon op het moment van de lancering. Het is een zeer lange en uitdagende reis voor astronauten, omdat ze langere tijd in de ruimte moeten doorbrengen dan ooit tevoren. Er zijn veel uitdagingen verbonden aan zo'n lange reis, zoals het voorzien van voldoende voedsel, water en zuurstof voor de astronauten gedurende de hele reis. Ook moeten ze fit en gezond blijven om de reis te kunnen volbrengen.

Als ze ook nu terug moeten naar de aarde, dan duurt zo'n reis alles bij elkaar minstens 1,5 jaar.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om op de planeet Mars te wonen omdat het daar erg koud en gevaarlijk is voor mensen. Maar wetenschappers werken eraan om manieren te vinden om het leven op Mars mogelijk te maken, zoals het produceren van water en voedsel, het bouwen van beschermende huizen en het aanpassen van de atmosfeer van Mars.

Als het ooit lukt om op Mars te wonen, dan zou het leven daar erg uitdagend zijn en zouden astronauten hard moeten werken om veilig te blijven. Maar het zou ook een geweldige kans zijn om een nieuwe wereld te ontdekken en te verkennen!

153 - Mijnbouw op de maan

Mijnbouw op de maan betekent dat we op zoek gaan naar grondstoffen op de maan, zoals bijvoorbeeld maansteen, waterijs en metalen. Wetenschappers en bedrijven kijken al een tijdje naar de mogelijkheden om grondstoffen te delven op de maan om deze te gebruiken voor toekomstige ruimtemissies.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen geïnteresseerd zijn in het delven van grondstoffen op de maan. Ten eerste kan het helpen om de kosten van ruimtevaartmissies te verlagen, omdat we de grondstoffen op de maan kunnen gebruiken in plaats van ze vanaf de aarde naar de ruimte te moeten brengen. Ten tweede kan het helpen om nieuwe technologieën en methoden te ontwikkelen die ons kunnen helpen om in de toekomst verder de ruimte in te gaan.

Er zijn echter ook zorgen over mijnbouw op de maan, omdat het kan leiden tot schade aan het oppervlak van de maan en er zijn ook zorgen over de mogelijke impact op het milieu. Het is daarom belangrijk dat er zorgvuldig wordt gekeken naar de effecten van mijnbouw op de maan en dat er maatregelen worden genomen om de maan te beschermen.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en gevolgen van mijnbouw op de maan en het is een interessant onderwerp om te volgen!

154 - Orion capsule

De Orion-capsule is een ruimteschip dat is ontworpen door NASA voor toekomstige reizen naar de maan, Mars en andere verre plekken in de ruimte. Het is gebouwd om astronauten veilig te vervoeren, te beschermen en te helpen tijdens hun reis.

De Orion-capsule heeft een speciale bescherming tegen de hitte wanneer het ruimteschip door de atmosfeer van een planeet of maan reist. Het heeft ook genoeg zuurstof, water en voedsel om de astronauten tijdens lange missies in leven te houden.

Het wordt gelanceerd met een krachtige raket genaamd Space Launch System, die in staat is om de Orion-capsule en andere zware spullen in de ruimte te brengen.

155 - Brandstof op Mars

Op de planeet Mars is er geen traditionele brandstof zoals benzine, diesel of gas beschikbaar in grote hoeveelheden. Maar wetenschappers werken hard aan het ontwikkelen van alternatieve brandstoffen, zoals methaan en zuurstof, die ze uit de grond en de lucht van Mars kunnen halen.

Die brandstof is nodig om machines op Mars te kunnen laten werken en om terug te reizen naar de Aarde. Om terug te kunnen reizen is weer heel veel brandstof nodig die je niet van tevoren mee kunt nemen.

In de toekomst kunnen we ook gebruik maken van zonne-energie om apparaten en voertuigen op Mars van stroom te voorzien. Dit is een schone en hernieuwbare energiebron die werkt op basis van de zon.

156 - Wonen op de maan

Op dit moment is het nog niet mogelijk voor mensen om permanent op de maan te wonen, omdat het daar niet veilig is. De maan heeft bijvoorbeeld geen lucht om te ademen en geen bescherming tegen de zonnestralen.

Maar wetenschappers werken hard om manieren te vinden om het mogelijk te maken dat mensen in de toekomst op de maan kunnen wonen. Ze proberen bijvoorbeeld nieuwe materialen en technologieën te ontwikkelen om huizen op de maan te kunnen bouwen en om stroom te krijgen van de zon.

Als het lukt om op de maan te wonen, kunnen mensen daar bijvoorbeeld wetenschappelijke onderzoeken doen of de maan verkennen. Maar voordat het zover is, moeten wetenschappers nog veel onderzoek doen en veel uitvindingen doen.

Op de maan heb je een paar dingen nodig om te kunnen wonen, zoals een airco en verwarming. Het kan er namelijk enorm warm of koud worden. Die apparaten hebben we energie nodig om te kunnen werken. Daarvoor gaat men bijna zeker zonnepanelen gebruiken.

157 - Boor-robot

Wetenschappers hebben speciale robots ontwikkeld die op de maan kunnen boren. Deze robots worden gebruikt om monsters van de maanbodem te verzamelen, zodat wetenschappers kunnen onderzoeken hoe de maan is ontstaan en wat er op de maan te vinden is.

Een van deze boor-robots heet VIPER. Deze robot wordt in 2023 naar de zuidpool van de maan gestuurd om monsters te verzamelen tot een diepte van ongeveer een meter. De monsters worden vervolgens onderzocht om te zien of er water en andere stoffen in de maangrond zitten die in de toekomst kunnen helpen bij het ondersteunen van maanmissies en het verbeteren van het leven van astronauten op de maan.

158 - Communicatiestation

Een communicatiestation is een plek waar we signalen kunnen sturen en ontvangen als we in de ruimte zijn. Zo kunnen we praten met mensen op aarde en informatie delen.  Op de aarde staan enorme grote schotelantennes die de signalen uit de ruimte op vangen of naar de ruimte sturen.

Als we naar andere planeten gaan, moeten we een speciale plek bouwen waar we kunnen praten met mensen op aarde. Deze plek kan zich op de planeet zelf bevinden of in een baan rond de planeet zweven. 

Het is belangrijk dat deze plek goed werkt en betrouwbaar is, zodat we altijd kunnen praten met mensen op aarde. Daarom worden deze stations heel goed ontworpen en gebouwd met de beste technologieën en materialen.

159 - Toekomstige lander

Er is nog geen speciale machine die op Europa, de maan van Jupiter, kan landen, maar wetenschappers willen graag onderzoeken of er leven op Europa is. Daarom hebben ze plannen om in de toekomst een ruimteschip te sturen dat op Europa kan landen. Dit ruimteschip zal worden gebouwd om het oppervlak van Europa te onderzoeken en monsters te nemen van het ijs en de rotsen.

Het maken van een ruimteschip dat op Europa kan landen is niet gemakkelijk. Europa heeft bijvoorbeeld geen lucht en krijgt veel straling van Jupiter. Het ruimteschip moet daarom heel sterk zijn en goed beschermd tegen de omgeving van Europa om te kunnen overleven en zijn onderzoek te doen.

160 - Toekomstige rover

Wetenschappers werken aan het bouwen van nieuwe autootjes die op de planeten Mars en de maan kunnen rijden en onderzoek kunnen doen. Deze autootjes worden rovers genoemd. 

Ze hebben allerlei instrumenten om de omgeving te bestuderen en monsters te nemen van de grond. Sommige rovers hebben een boor om de grond te boren en andere kunnen lange afstanden afleggen en hebben zonnepanelen om energie op te wekken.

Het bouwen van deze nieuwe rovers is niet makkelijk, omdat de planeten en de maan erg anders zijn dan de aarde. Maar als het lukt, kunnen wetenschappers nog meer leren over deze planeten en manen en wie weet ontdekken ze wel nieuwe dingen!

UFO's

Een UFO is een afkorting voor Unidentified Flying Object, oftewel een ongeïdentificeerd vliegend object. Dit is een object dat in de lucht vliegt en waarvan we niet weten wat het is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een vliegtuig dat we niet herkennen, een ballon of een ander soort object.

Mensen vinden UFO's interessant omdat sommige mensen denken dat ze misschien van buitenaardse wezens komen. Er zijn verhalen en rapporten van mensen die beweren dat ze vreemde objecten in de lucht hebben gezien die niet van deze wereld lijken te zijn.

Het is belangrijk om te weten dat veel van deze verhalen niet kunnen worden bevestigd of bewezen en er is nog geen bewijs gevonden voor het bestaan van buitenaardse wezens die onze planeet bezoeken. Wetenschappers blijven echter zoeken naar signalen van buitenaards leven en onderzoeken de mogelijkheid van UFO's om te kijken of er bewijs is dat buitenaardse wezens onze planeet bezoeken.

Uiteindelijk is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar de informatie die we krijgen over UFO's en andere onverklaarbare fenomenen, en om open te staan voor nieuwe ontdekkingen en informatie.

Maak de vragen over het 16e hoofdstuk in het boek: DE TOEKOMST

16 - De toekomst - uitslag