Diploma 5: Ruimterecords

In de ruimtevaart houden mensen bij welke prestaties er worden behaald. Dit noemen we records. Hieronder vind je een paar bekende records:

Deze records hebben ons geholpen om meer te leren over het universum en om nieuwe dingen te ontdekken.

Hieronder staan de onderwerpen die in het vijfde hoofdstuk van het boek "Reis door de Ruimte" worden besproken.

Je kunt dus ook zonder het boek werken en de vragen beantwoorden.

Klik je bij de titel van elk onderwerp op het driehoekje dat naar beneden wijst, krijg je extra informatie.

DE ONDERWERPEN VAN HOOFDSTUK 5 ZIJN:

41 - Het levende wezen in de ruimte: Laika

Het eerste dier dat ooit de ruimte in werd gestuurd was een hondje genaamd Laika. 

Dat gebeurde op 3 november 1957. Laika werd in een speciale satelliet gestopt genaamd Sputnik 2. 

Maar helaas heeft Laika de reis niet overleefd omdat er geen plannen waren om haar terug te brengen naar de aarde en er geen voorzieningen waren voor eten, drinken en ademhalen aan boord van de satelliet. 

Dit heeft ervoor gezorgd dat veel mensen nu nadenken over hoe we dieren kunnen beschermen en behandelen in de ruimte.

42 - De langste ruimtevlucht

Stel je voor dat je in een raket zou stappen en naar de ruimte zou vliegen om daar te wonen en te werken. Meestal blijven astronauten niet zo lang in de ruimte, maar soms blijven ze er heel lang, wel maanden of zelfs een jaar of meer!

De langste ruimtevlucht ooit was van de Russische kosmonaut Valeri Polyakov. Hij verbleef 437 dagen in de ruimte aan boord van het Russische ruimtestation Mir in 1994 en 1995. Dat is bijna anderhalf jaar!

Tijdens zijn verblijf deed Valeri Polyakov veel experimenten en voerde hij taken uit om het leven in de ruimte beter te begrijpen. Het was een hele prestatie om zo lang in de ruimte te blijven en het heeft ons veel geleerd over hoe we de menselijke lichaam en geest kunnen beschermen tijdens lange ruimtevluchten.

43 - Apollo 15 maanvoertuig

Apollo 15 was een speciale reis van mensen naar de maan in 1971. Op die reis hadden ze een bijzonder voertuig bij zich, de Lunar Roving Vehicle (LRV). 

Dit voertuig was heel handig om de omgeving te verkennen, en kon snel rijden op de maan, wel 13 kilometer per uur! Het had vier wielen die apart konden draaien, waardoor het makkelijk kon manoeuvreren.

De astronauten konden ook monsters van de maanbodem nemen met een boor die aan het voertuig vastzat. 

Het was heel belangrijk dat ze veel wetenschappelijke gegevens verzamelden tijdens de reis, en dat is ze heel goed gelukt! 

Ze waren in totaal 12 dagen weg en hebben ongeveer 19 uur op de maan doorgebracht. Het was een hele bijzondere en succesvolle reis!

44 - De langste afstand op een ander planeet.

Het Mars Exploration Rover Opportunity van de NASA heeft de langste afstand ooit afgelegd op een andere planeet. Deze rover werd in 2004 op Mars geland en reed tot 2018, toen een stofstorm de communicatie verbrak en de rover uiteindelijk werd uitgeschakeld.

Tijdens zijn missie heeft Opportunity ongeveer 45 kilometer (28 mijl) afgelegd op het oppervlak van Mars. Dat is heel ver, veel meer dan de bedoelde afstand van slechts 1 kilometer. Hij heeft belangrijke ontdekkingen gedaan, zoals het vinden van bewijs van water op Mars.

Er zijn andere voertuigen op andere planeten die ook heel ver hebben gereden, zoals de Mars Curiosity Rover van NASA, die sinds 2012 op Mars rijdt en al bijna 24 kilometer (15 mijl) heeft afgelegd.

45 - Het langst in de ruimte gewoond

Gennadi Padalka is een man die heel vaak naar de ruimte is geweest. Hij heeft zelfs het record voor de meeste tijd in de ruimte van alle mensen ooit!

Padalka heeft 5 keer in de ruimte gevlogen en heeft in totaal 878 dagen (dat zijn meer dan 2 jaar!) in de ruimte doorgebracht. Hij heeft geholpen om het Internationale Ruimtestation ISS te onderhouden en uit te breiden. Ook heeft hij wetenschappelijk onderzoek in de ruimte gedaan.

Padalka heeft dus veel belangrijk werk in de ruimte gedaan en heeft geholpen om de bemande ruimtevaart verder te ontwikkelen.

46 - De verste landing in ons zonnestelsel

De Huygens-sonde was een speciaal apparaat dat werd gestuurd naar Saturnus, een verre planeet. 

Het apparaat had een kleine robot bij zich die op de grootste maan van Saturnus, Titan, kon landen.  Dat gebeurde op 14 januari 2005 zo'n 1,5 miljard kilometer van ons vandaan.

De informatie die de robot verzamelde, gaf ons veel nieuwe kennis over Titan, en dat is belangrijk omdat het ons helpt om te begrijpen hoe planeten en manen in het universum werken.

47 - De oudste mens in de ruimte

De oudste mens in de ruimte tot nu toe was John Glenn, een Amerikaanse astronaut. 

Op 29 oktober 1998, op de leeftijd van 77 jaar, vloog hij aan boord van de Space Shuttle Discovery als onderdeel van de STS-95 missie. 

Glenn was ook de eerste Amerikaan die in een baan om de aarde vloog, hij deed dat al in 1962 als onderdeel van de Mercury-Atlas 6-missie.

John Glenn overleed in 2016 toen hij 95 jaar oud was.

48 - De eerste ruimtetoerist

De eerste ruimtetoerist was de Amerikaanse ondernemer Dennis Tito. 

Op 28 april 2001 werd hij gelanceerd aan boord van een Russische Soyuz-capsule naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). 

Tito betaalde ongeveer 20 miljoen dollar voor zijn ruimtevlucht en verbleef ongeveer 7 dagen in de ruimte. 

Hij was de eerste persoon die als niet-professionele astronaut de ruimte in ging.

49 - De eerste landing op een komeet

Rosetta was een speciaal ruimtevaartuig dat werd gestuurd om een komeet te bestuderen en er een robot op te laten landen. 

Na een lange reis van 10 jaar en een reis van meer dan 6 miljard kilometer, kwam Rosetta in augustus 2014 aan bij de komeet en begon het onderzoek.

Rosetta vloog rond de komeet en verzamelde informatie over hoe het eruitzag en wat erin zat. Rosetta had een klein landingsvaartuig aan boord. Philae genoemd. Na een reis van 10 jaar en 6 miljard kilometer landde het op 12 november 2014 op de komeet.

Op 30 september 2016 crashte de hoofdmodule opzettelijk op de komeet, waarmee de missie werd beëindigd. De gegevens en foto's die Rosetta verzamelde, hebben ons geholpen om meer te leren over kometen en ons zonnestelsel.

50 - De verste satellieten in het zonnestelsel

e Voyager 1 en Voyager 2 zijn twee hele bijzondere ruimtevaartuigen die door mensen zijn gemaakt en die al heel lang geleden werden gelanceerd, in 1977. Ze hebben als missie om planeten in ons zonnestelsel te bestuderen en ons meer te leren over hoe ons zonnestelsel werkt.

Ze zijn langs de planeten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus gevlogen en hebben heel veel informatie verzameld over deze planeten. Ook hebben ze foto's gemaakt van de manen en ringen van deze planeten.

Wat deze ruimtevaartuigen extra bijzonder maakt, is dat ze nog steeds werken en ons informatie sturen over hoe het is buiten ons zonnestelsel. Voyager 1 is zelfs het verst weg van de aarde van alle door mensen gemaakte voorwerpen en heeft als eerste onze zon verlaten en bevindt zich nu in de interstellaire ruimte, dat is de ruimte tussen sterren.

Dat is een heel bijzonder aspect van de Voyager-ruimtevaartuigen: ze hebben allebei een gouden plaat aan boord, genaamd de "Golden Record" of de "Gouden Plaat".

Deze plaat bevat geluiden en beelden die de diversiteit van het leven en de cultuur op aarde vertegenwoordigen. Er staan meer dan honderd afbeeldingen op, zoals de menselijke anatomie, landschappen en verschillende dieren. Ook zijn er geluiden opgenomen van menselijke talen, dierengeluiden, muziek en andere geluiden die typisch zijn voor ons leven hier op aarde.

Het doel van deze plaat is om te dienen als een soort "tijdcapsule" die de aarde en de mensheid vertegenwoordigt, voor het geval dat de Voyager-sondes ooit worden ontdekt door buitenaardse wezens. Op deze manier kunnen we onze cultuur en het leven op aarde delen met andere beschavingen, zelfs als we nooit fysiek contact met hen hebben.

De Voyager-sondes zenden nog steeds informatie terug naar de aarde, en wetenschappers kunnen deze informatie gebruiken om meer te leren over ons zonnestelsel en hoe het is buiten onze planeet. Ze hebben ons al veel geleerd en blijven ons verrassen met nieuwe informatie.

DE OPDRACHTEN VAN HOOFDSTUK 5

05. Ruimterecords - uitslag