Diploma 11: Wonen in de ruimte

Wonen in de ruimte is heel anders dan wonen op aarde. Mensen moeten in een speciale leefomgeving wonen die ervoor zorgt dat ze gezond blijven en zich goed voelen. Het is belangrijk om genoeg eten en drinken te hebben, en ook om te weten hoe we mensen kunnen helpen als ze ziek worden. Het is ook belangrijk om met anderen te kunnen praten, zelfs als ze ver weg zijn. In de ruimte is het soms moeilijk om je blij en gelukkig te voelen, dus het is belangrijk om te weten hoe we mensen kunnen helpen om zich goed te voelen. En als we in de ruimte willen wonen, moeten we zorgen dat we duurzaam leven, dus dat we goed omgaan met onze spullen en geen afval maken. En je hebt natuurlijk de hele dag te maken met gewichtsloosheid. Heerlijk om heel de dag te zeven, maar soms ook onhandig. Denk maar eens aan eten, drinken, je wassen, enz.

Hieronder staan de onderwerpen die in het elfde hoofdstuk van het boek "Reis door de Ruimte" worden besproken. Je kunt dus ook zonder het boek werken en de vragen beantwoorden. Klik je bij de titel van elk onderwerp op het driehoekje dat naar beneden wijst, krijg je extra informatie.

DE ONDERWERPEN VAN HOOFDSTUK 11 ZIJN:

101 - Eten en drinken in de ruimte

Astronauten in het Internationale Ruimtestation (ISS) eten en drinken op een hele bijzondere manier! Ze hebben geen gewone koelkast of keuken zoals wij thuis hebben. In plaats daarvan hebben ze speciaal voedsel en drinken dat in pakjes en zakjes zit. Dit eten is speciaal gemaakt om in de ruimte te kunnen worden gegeten.

Als de astronauten willen eten of drinken, openen ze de pakjes en zakjes en nemen ze het eten eruit. Het eten kan bestaan uit fruit, groenten, vlees of vis, en soms zelfs ijs of cake! Om het eten op te warmen, gebruiken ze een speciale oven die werkt op elektriciteit. Zo hebben de astronauten ook warm eten in de ruimte.

Het eten en drinken dat astronauten in de ruimte hebben, is dus anders dan het eten en drinken dat we thuis hebben. Maar het is speciaal ontworpen om gezond te zijn en in de ruimte te kunnen worden gebruikt.

Doordat astronauten niet even naar de winkel kunnen, is het nodig dat hun voedsel regelmatig wordt bezorgd. Ongeveer elke paar maanden komt er een onbemand ruimtevaartuig, zoals het Automated Transfer Vehicle van ESA of de Progress van Rusland, met verse groenten en fruit, water en maaltijden in verpakkingen.

102 - Plassen in de ruimte

Astronauten in het International Space Station (ISS) hebben speciale wc's die werken met een zuigsysteem. Er is een soort zitting met een opening waar de astronaut op gaat zitten en een ventilator die lucht zuigt om alles wat uit het lichaam komt naar beneden te trekken. 

Het vacuüm zorgt ervoor dat urine, ontlasting en menstruatiebloed in een afvaltank terechtkomen. Mannen en vrouwen gebruiken speciale apparatuur om naar de wc te gaan. 

De urine wordt opgevangen en gerecycled tot drinkwater, terwijl de ontlasting in een container wordt bewaard en later wordt weggegooid.

103 - Schoonmaken

In de ruimte leven astronauten in een groot gebouw dat het International Space Station (ISS) heet. Het is belangrijk dat dit gebouw regelmatig schoongemaakt wordt zodat de astronauten er gezond kunnen blijven wonen en werken.

De astronauten hebben daarom taken om het ISS schoon te maken, zoals stofzuigen en afnemen van oppervlakken met speciale spullen die werken zonder water. Ze controleren ook vaak of er schimmel en bacteriën zijn.

Het schoonmaken in de ruimte is anders dan op aarde, omdat er zonder zwaartekracht geen water gebruikt kan worden. Daarom gebruiken de astronauten speciale doekjes een stofzuiger om te schoonmaken.

Door goed schoon te maken en het ISS goed te onderhouden, kunnen de astronauten veilig en gezond blijven terwijl ze in de ruimte zijn.

104 - Sporten

In het ruimtestation ISS wonen astronauten voor een lange tijd zonder zwaartekracht. Dit kan ervoor zorgen dat hun botten, spieren en balans minder goed werken. Om dit te voorkomen en om fit te blijven, doen de astronauten elke dag oefeningen. 

Ze hebben daarvoor speciale apparaten en kunnen bijvoorbeeld ook yoga doen. Soms moeten ze ook buiten het ISS werken en dan moeten ze heel sterk zijn en goed kunnen bewegen. Door te sporten blijven de astronauten gezond en voelen ze zich beter terwijl ze in de ruimte zijn.

Astronauten sporten elke dag ongeveer twee uur. In het algemeen wordt sporten in het ISS als een belangrijk onderdeel van de dagelijkse werk van astronauten beschouwd. Het helpt niet alleen hun lichamelijk en geestelijk gezondheid te blijven.

105 - Muziek

Astronauten kunnen in het ISS op een gitaar en keyboard spelen. Maar meestal luisteren ze naar hun favoriete muziek. André Kuipers bijvoorbeeld, luistert graag naar de muziek van Armin van Buuren. Soms doen ze ook wel eens aan karaoke.

106 - Movienight

Je gelooft het of niet, maar elke vrijdagavond is het filmavond in het ISS. De astronauten kijken dan samen naar een film.

Op het filmpje hiernaast mochten de astronauten als allereersten kijken naar de film "De Martian". Een film over een reis naar Mars.

107 - Dingen repareren

Astronauten die in het International Space Station (ISS) wonen en werken, repareren dingen die stuk zijn. Ze hebben een speciale gereedschapskist en reserveonderdelen om te gebruiken. Deze reserveonderdelen worden vanaf de aarde naar het ISS gestuurd met speciale raketten.

Soms zijn er grotere reparaties nodig en moeten astronauten vanaf de aarde naar het ISS komen om deze uit te voeren. Dit gebeurt niet zo vaak, omdat het erg gevaarlijk is om vanaf de aarde naar het ISS te reizen.

Maar er is ook een 3D-printer op het ISS. Met deze printer kunnen astronauten reserveonderdelen en gereedschap maken, zelfs als ze niet op voorraad zijn aan boord van het ISS. Het werkt net als een gewone printer, maar in plaats van inkt gebruikt het plastic om dingen te maken.

Als er iets kapot gaat, kunnen astronauten een nieuw onderdeel maken met de 3D-printer, zodat ze het probleem kunnen oplossen. Dit is heel handig omdat het de astronauten tijd en moeite bespaart. Het is alsof ze een superkracht hebben, ze kunnen iets maken uit het niets!

Soms moet er ook wel eens iets aan de buitenkant van het ISS worden gerepareerd of worden nagekeken. Dat moeten de astronauten natuurlijk met een speciaal ruimtevaartpak doen, want daar buiten is geen lucht, is het of kokend heet of vriezend koud.

108 - Contact met de aarde

Astronauten aan boord van het Internationale Ruimtestation (ISS) hebben verschillende manieren om contact te houden met hun familie en vrienden op aarde. Hieronder staan een paar voorbeelden:

Natuurlijk kan dat niet heel de dag doorgaan, want communicatie vanuit de ruimte naar de aarde en terug is nog niet zo heel gemakkelijk.

109 - Naar buiten kijken

De ISS Cupola is een speciale kamer die aan de buitenkant van het Internationaal Ruimtestation hangt. 

Het is een soort koepel met grote ramen waar astronauten doorheen kunnen kijken en de aarde kunnen zien. Het is als het ware een uitzichtpunt vanuit de ruimte! 

Astronauten gebruiken de Cupola om foto's te maken van de aarde, ruimtewandelingen te begeleiden en gewoon te genieten van het prachtige uitzicht op onze planeet.

110 - Slapen

Astronauten in het International Space Station (ISS) hebben hun eigen slaapvertrekken aan boord van het station. Deze slaapvertrekken zijn gelegen in de Russische en Amerikaanse modules van het ISS.

De slaapvertrekken zijn uitgerust met slaapzakken die aan de muren van de modules zijn bevestigd. In gewichtloze toestand kunnen astronauten zichzelf niet op een bed laten liggen zoals op aarde, dus gebruiken ze de slaapzakken om zichzelf op hun plaats te houden tijdens het slapen. De slaapzakken hebben ook een soort kussen aan de bovenkant om het hoofd te ondersteunen.

Omdat astronauten in het ISS om de 90 minuten de zon opkomt en ondergaat, hebben ze geen vast dag- en nachtritme. In plaats daarvan hebben ze individuele slaapplannen die zijn afgestemd op hun werkschema en hun persoonlijke behoeften. Het is belangrijk dat ze voldoende slaap krijgen om hun lichaam en geest gezond te houden tijdens hun verblijf in de ruimte.

Douchen in de ruimte

Astronauten op het International Space Station (ISS) hebben verschillende methoden om zichzelf schoon te houden en te wassen. Aangezien er geen stromend water is zoals op aarde, moeten ze gebruik maken van speciale apparatuur en methoden om zichzelf te reinigen.

De belangrijkste manier waarop astronauten zich wassen is door gebruik te maken van vochtige doekjes en een speciale soort shampoo die zonder water kan worden gebruikt. Ze wrijven de vochtige doekjes over hun lichaam om zichzelf schoon te maken en gebruiken de shampoo om hun haar te wassen.

Om te douchen gebruiken astronauten een soort douchezak die gevuld is met warm water en een slang die het water naar een speciale afvoer laat lopen. De astronaut knijpt de douchezak om het water eruit te laten lopen en gebruikt zeep om zichzelf schoon te maken. Omdat het water niet weg kan stromen zoals op aarde, wordt het opgevangen en gerecycled voor hergebruik.

Astronauten moeten ook hun tanden poetsen, en hiervoor gebruiken ze tandenborstels en speciale tandpasta die zonder water kan worden gebruikt. Ze spugen de tandpasta uit in een afvalbakje dat later wordt verwijderd en afgevoerd.


Kortom, astronauten hebben verschillende methoden om zichzelf schoon te houden en te wassen zonder gebruik te maken van stromend water zoals op aarde.

Tanden poetsen in de ruimte

Astronauten in de ruimte poetsen hun tanden net als wij op aarde. Maar omdat er geen zwaartekracht is, gebruiken ze een speciale tandenborstel. Ze gebruiken ook speciale tandpasta die niet schuimt en die ze gewoon kunnen inslikken. Want astronauten zijn gewichtloos. Als ze de tandpasta zouden uitspugen zoals wij op aarde, zouden er allemaal ronde bolletjes spuug met tandpasta in het ISS rond gaan vliegen. En met al die elektrische apparatuur is dat natuurlijk heel gevaarlijk.

Maak de vragen over het 11e hoofdstuk in het boek: WONEN IN DE RUIMTE

11 - Wonen in de ruimte - uitslag