Diploma 15: Beroepen

Het opleiden van astronauten betekent dat mensen leren hoe ze in de ruimte kunnen werken en leven. De organisaties die verantwoordelijk zijn voor de ruimtevaart, zoals NASA, hebben een speciaal programma om astronauten te leren hoe ze zich kunnen voorbereiden op hun missie. Het trainingsprogramma omvat veel verschillende onderwerpen, zoals wetenschap, technologie en hoe ze verschillende machines en apparatuur moeten gebruiken. Er zijn duizenden mensen op aarde die meewerken aan de ruimtevaart. Deze mensen zie je bijna nooit op televisie, maar zonder hen zou een astronaut nooit de ruimte in kunnen gaan.

De astronauten worden bijvoorbeeld getraind in simulaties die lijken op wat ze in de ruimte zullen ervaren. Ze leren hoe ze moeten omgaan met noodsituaties en hoe ze samen moeten werken als een team om de missie te laten slagen. Het is erg belangrijk dat astronauten goed worden opgeleid omdat ze naar een plaats gaan die anders is dan alles wat we kennen en waar we ons normaal gesproken bevinden. Daarom is het belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen om veilig te blijven en hun taken uit te voeren.

Hieronder staan de onderwerpen die in het vijftiende hoofdstuk van het boek "Reis door de Ruimte" worden besproken. Je kunt dus ook zonder het boek werken en de vragen beantwoorden. Klik je bij de titel van elk onderwerp op het driehoekje dat naar beneden wijst, krijg je extra informatie.

DE ONDERWERPEN VAN HOOFDSTUK 15 ZIJN:

Taken in de ruimte en taken op de grond.

Hieronder zie je een aantal dingen die in of voor de ruimtevaart moeten gebeuren:

En wist je dat alleen de onderwerpen bij 2 en 5 door astronauten worden gedaan? De andere dingen gebeuren door mensen op de grond.

141 - Astronaut

Een astronaut is iemand die de ruimte in gaat om te werken en te ontdekken! Het is net als een ontdekkingsreiziger, maar dan in de ruimte. 

Ze kunnen werken aan het repareren van satellieten, het bestuderen van planeten en het doen van experimenten die alleen in de ruimte kunnen worden uitgevoerd. 

Astronauten worden getraind om goed te kunnen werken in een omgeving die heel anders is dan wat we gewend zijn op aarde. 

Vaak was een astronaut eerst een ingenieur, wetenschapper, arts of piloot voordat hij of zij astronaut leerde worden.

142 - Vluchtleider (flight director)

De vluchtleider is iemand die heel belangrijk is bij ruimtemissies. Hij of zij is verantwoordelijk voor het leiden van de missie en ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. De vluchtleider werkt samen met de astronauten en andere mensen op de grond om ervoor te zorgen dat de missie veilig en succesvol is.

De vluchtleider houdt in de gaten wat er allemaal gebeurt aan boord van het ruimtevaartuig en op de grond. Hij of zij vertelt de astronauten wat ze moeten doen en wanneer. Als er iets misgaat, helpt de vluchtleider om het probleem op te lossen en de bemanning veilig te houden.

De vluchtleider is ook verantwoordelijk voor de veiligheid van de bemanning en het ruimtevaartuig. Als er iets ernstigs gebeurt, zorgt de vluchtleider ervoor dat iedereen veilig terug naar huis kan keren.

Kortom, de vluchtleider is een hele belangrijke persoon bij ruimtemissies. Hij of zij zorgt ervoor dat alles goed verloopt en de bemanning veilig is.

143 - Trainer

Een trainer voor een astronaut is iemand die astronauten opleidt en traint voordat ze naar de ruimte gaan. Ze leren astronauten hoe ze veilig en succesvol kunnen werken in de ruimte, maar ok wat ze moeten doen als er een noodsituatie is.

De trainer bedenkt allerlei trainingen voor de astronauten. Bijvoorbeeld hoe je moet wandelen in de ruimte, hoe je moet vliegen in een simulator en hoe je wetenschappelijke instrumenten gebruikt. Ze leren de astronauten ook wat er anders is in de ruimte, bijvoorbeeld dat er geen zwaartekracht is en dat er veel straling is.

Daarnaast bedenkt de trainer ook nieuwe manieren om astronauten te trainen. Ze gebruiken nieuwe technologieën en methoden om de astronauten beter te kunnen trainen.

De trainer houdt ook in de gaten hoe goed de astronauten het doen tijdens de training. Als de astronauten alles goed hebben geleerd, dan zijn ze klaar om de ruimte in te gaan en op een missie te gaan!

Wist je dat 80% van alles wat een astronaut moet leren meestal niet gebruikt wordt. Maar ze moeten het toch kunnen doen of weten voor het geval dat ze het nodig hebben.

144 - Vluchtcontroleur

De flight controller (vluchtcontroleur) is verantwoordelijk voor het bewaken van de de systemen aan boord van het ruimtevaartuig, het plannen en uitvoeren van taken en procedures, het communiceren met de astronauten aan boord en het bijhouden van het vluchtschema. 

De flight controller werkt samen met andere controllers om een specifiek systeem of taak te beheren, zoals de elektrische systemen, de thermische systemen, de communicatie of de navigatie.

Tijdens een vlucht werken tientallen flight controllers  aan hun eigen specifieke taak.

Op de aarde zijn er zo'n vijf grote vluchtcontrole centrums (grondstations) die tijdens een ruimtevlucht aan het werk zijn. Zo staat de balangrijkste in Houston (Amerika) en in Sterrenstad (Rusland). 

145 - Ingenieur

Een ruimtevaart ingenieur is iemand die meehelpt om ruimteschepen te ontwerpen, bouwen en testen. Ze zorgen ervoor dat de ruimteschepen goed kunnen vliegen en alles kunnen doen wat ze moeten doen in de ruimte.

De ruimtevaart ingenieur doet veel verschillende dingen, zoals het bedenken van nieuwe materialen en technologieën om de ruimteschepen beter te maken. Ook zorgt hij ervoor dat de systemen die het ruimteschip besturen, goed werken en dat we kunnen communiceren vanaf de ruimte.

De ruimtevaart ingenieur werkt heel hard om ervoor te zorgen dat het ruimteschip veilig en betrouwbaar is. Ze testen alles uitgebreid om er zeker van te zijn dat het ruimteschip kan doen wat het moet doen. En dan is het klaar om de ruimte in te gaan en de missie uit te voeren! Ook in Nederland werken heel veel goede ruitmevaart ingenieurs.

146 - Testleider Estec

Een testleider bij ESTEC in de Nederlands plaats Noordwijk is iemand die verantwoordelijk is voor het testen van dingen die de ruimte ingaan, zoals satellieten of raketten. Het is als een soort dokter die ervoor zorgt dat alles goed werkt voordat het de ruimte in gaat. 

De testleider maakt plannen voor de tests, zorgt ervoor dat de tests op tijd en op de juiste manier worden uitgevoerd, en houdt een oogje in het zeil om er zeker van te zijn dat alles goed gaat. 

Het is erg belangrijk werk omdat als er iets niet goed werkt, de dure apparatuur in de ruimte kan falen. De testleider werkt samen met veel verschillende mensen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

147 - Arts

In de ruimtevaart hebben ze dokters die speciaal zijn opgeleid om te zorgen voor de gezondheid van astronauten. Deze dokters heten ruimtedokters en het is hun taak om de astronauten gezond te houden terwijl ze in de ruimte zijn. 

Ze doen dit door te kijken hoe het gaat met de gezondheid van de astronauten en als er iets mis is, dan zorgen ze ervoor dat de astronauten weer beter worden. 

Ze werken ook samen met andere dokters en wetenschappers om nieuwe dingen te ontdekken over de ruimte en hoe het menselijk lichaam reageert op gewichtloosheid en andere dingen in de ruimte. 

Zo kunnen ze in de toekomst beter zorgen voor de astronauten die op missie gaan.

Astronauten zijn wel een beetje bang voor de dokter, want de dokter kan de astronaut afkeuren omdat hij op dat moment niet gezond genoeg is om de ruimte in te gaan.

148 - Patchontwerper

Een patchontwerper in de ruimtevaart is iemand die verantwoordelijk is voor het ontwerpen van een soort plaatje, dat op de ruimtepakken of ruimtevaartuigen wordt geplakt. 

Dit plaatje wordt een patch genoemd en het is heel belangrijk omdat het de missie en de mensen die eraan werken symboliseert. 

Het ontwerp van de patch moet er dus heel mooi uitzien en iets vertellen over wat er gaat gebeuren in de ruimte. De patchontwerper werkt aan het ontwerp van de patch en zorgt ervoor dat het er goed uitziet en dat het gemaakt kan worden. 

Het is een belangrijke taak omdat de patch gebruikt kan worden om te vertellen wat er gebeurt in de ruimtevaart en om te laten zien wat er al is bereikt.

149 - Wetenschapper

Een wetenschapper in het ruimtestation doet de volgende dingen:

De resultaten van hun onderzoek kunnen bijdragen aan een beter begrip van het universum en het verbeteren van het leven op aarde.

André Kuipers deed tijdens zijn verblijf in de ruimte wel meer dan zestig verschillende proeven.

Soms laat de ISS-bemanning wel eens hele leuke of interessante proefjes of tests zien. Kijk maar naar het filmpje.

150 - Voedseltechnicus

Een voedseltechnicus in de ruimtevaart zorgt ervoor dat astronauten in de ruimte genoeg en gezond voedsel hebben om te eten. Ze maken speciaal voedsel dat anders is dan het eten dat wij op aarde eten, omdat het moet kunnen worden gegeten in de gewichtloze omgeving van de ruimte. Het voedsel moet in kleine stukjes worden gesneden zodat het niet uit elkaar valt, en het moet ook lang bewaard kunnen worden.

De voedseltechnicus bedenkt en maakt het voedsel en zorgt ervoor dat er genoeg eten is voor de hele missie. Ze zorgen ervoor dat het voedsel veilig wordt bewaard en klaargemaakt, en dat er niets wordt verspild. Zo kunnen astronauten genieten van lekker en gezond voedsel tijdens hun reis in de ruimte.

Astronauten proeven op aarde al wat ze lekker vinden en wat ze niet lekker vinden. Daar wordt rekening mee gehouden.

Maak de vragen over het 15e hoofdstuk in het boek: BEROEPEN

15 - Beroepen - uitslag