Reis door de ruimte

webkwestie-QUIZ

De winnaars van de toegangskaartjes voor Space Expo zijn:

Een eervolle vermelding krijgt Lucas, want hij wist van alle deelnemers alle diploma's te halen met het minst aantal beurten. Supergoed gedaan. Een super astronaut waardig.

Een quiz voor alle leerlingen die misschien wel astronaut of ruimtevaartdeskundige willen worden. Er zijn 16 onderwerpen die uitgebreid op de website zijn beschreven met filmpjes en foto's. Eerder stonden deze 16 onderwerpen in het AH-verzamelalbum van André Kuipers "Reis door de Ruimte". Als je dat verzamelalbum nog hebt, kun je dat ook gebruiken, maar de informatie die je nodig hebt, staat ook op deze website.

Wil jij naar het Space Station? Wil jij naar de maan of misschien wel naar de planeet Mars of wil je misschien nog wel verder weg? "Op naar de sterren, en daar voorbij ", zoals Buzz Lightyear uit Toy Story steeds zegt. Laat dan maar eens zien wat je in je mars hebt. 

Neil Armstrong

Eerste mens op de maan

Apollo 11 astronaut Neil Armstrong zei op 20 juli 1969 toen hij als eerste mens een voet op de maan zette: "Dat is een kleine stap voor een mens, een reuzensprong voor de mensheid." Op de foto zie je Buzz Aldrin de mede-astronaut van Neil Armstrong.

Na Apollo 11 zouden er nog vijf keer astronauten op de maan wandelen. De laatste keer was in december 1972. Ze waren er steeds met zijn tweeën, terwijl een derde astronaut in een raket-cabine rond de maan cirkelde en waarmee ze weer terug naar de aarde vlogen.

 Zijn er al eens Nederlanders en Belgen in de ruimte geweest? 

Jazeker.

Lodewijk van den Berg

in april 1985

foto: NASA [Public domain]

Wubbo Ockels

 in oktober 1985

foto: https://www.esa.int

Dirk Frimout

in 1992 en 2002

foto: NASA [Public domain]

Frank de Winne

 in 2002 en 2009

foto: https://www.esa.int

André Kuipers

in 2004 en 2011

foto: https://www.esa.int/

Zou jij een geschikte astronaut zijn?