Diploma 3: Geschiedenis

De ruimterace was een wedstrijd tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie om te zien wie als eerste naar de ruimte zou gaan. De Sovjet-Unie begon door als eerste een satelliet in de ruimte te lanceren. Dit maakte de Verenigde Staten erg bezorgd en ze gaven veel geld aan hun ruimtevaartprogramma om de Sovjet-Unie bij te houden. 

In 1961 stuurde de Sovjet-Unie als eerste een mens de ruimte in, genaamd Yuri Gagarin. De Amerikaanse president John F. Kennedy zei toen dat de Verenigde Staten een man op de maan zouden zetten. In 1969 was het zover en gingen Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste mensen op de maan. Dit was een heel belangrijk moment in de geschiedenis van de ruimtevaart. De ruimterace is nu voorbij, maar het heeft ons veel geleerd over de ruimte en hoe we er kunnen komen.

Hieronder staan de onderwerpen die in het derde hoofdstuk van het boek "Reis door de Ruimte" worden besproken.

Je kunt dus ook zonder het boek werken en de vragen beantwoorden.

Klik je bij de titel van elk onderwerp op het driehoekje dat naar beneden wijst, krijg je extra informatie.

DE ONDERWERPEN VAN HOOFDSTUK 3 ZIJN:

Geschiedenis

De eerste raketten werden gebouwd in de vroege jaren van de 20e eeuw, rond 1920. De wetenschappers die deze raketten bouwden wilden kijken of ze ze de lucht in konden schieten en daarbij de zwaartekracht konden overwinnen. De eerste raketten waren nog niet zo groot en krachtig als de raketten die we nu kennen. Maar ze waren wel belangrijk omdat ze de basis vormden voor de raketten die later werden gebouwd.

Duitsland probeerde al tijdens de Tweede Wereldoorlog een raket te maken om andere steden te kunnen bombarderen, de zogenoemde V2's. De lanceringen van deze raket mislukten vaak.

Na de oorlog werden raketten verder ontwikkeld voor ruimtevaartmissies, zoals het verkennen van de ruimte en het lanceren van satellieten.

Tegenwoordig worden raketten gebruikt voor allerlei toepassingen, zoals het lanceren van ruimtesondes en het bevoorraden van het Internationale Ruimtestation.

21 - Eerste mens in de ruimte: de Rus Joeri Gagarin

De Spoetnik-satelliet was de allereerste satelliet die door mensen werd gemaakt en in de ruimte werd gelanceerd. 

Hij werd in 1957 door de Sovjet-Unie gelanceerd en was heel klein en rond van vorm. De Spoetnik-satelliet draaide om de aarde heen en zond radiosignalen uit, die mensen op aarde konden opvangen met speciale radio-ontvangers.

Het was een belangrijk moment in de geschiedenis van de ruimtevaart, omdat het liet zien dat het mogelijk was om objecten in de ruimte te sturen en daarmee de basis legde voor toekomstige ruimtemissies.

22 - Robert Goddard

Robert Goddard (1882-1945) was een slimme wetenschapper die leefde in de vorige eeuw en veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de raketwetenschap. 

Hij was geïnteresseerd in de ruimte en hoe we erheen kunnen reizen. 

Hij ontdekte dat je door een raket af te vuren in de lucht, je iets in de ruimte kunt sturen. Dit was een heel belangrijke ontdekking die heeft geholpen bij het bouwen van raketten en het verkennen van de ruimte.

In 1926 lanceerde Goddard de eerste raket met vloeibare brandstof. Deze raket bereikte een hoogte van 12,5 meter en vloog gedurende 2,5 seconden voordat hij neerstortte. Dit was een mijlpaal in de ontwikkeling van raketten en opende de deur naar verdere ontwikkelingen op dit gebied. 

23 - Russische Spoetnik, de eerste satelliet in de ruimte

De Spoetnik-satelliet was de allereerste satelliet die door mensen werd gemaakt en in de ruimte werd gelanceerd. 

Hij werd in 1957 door de Sovjet-Unie gelanceerd en was heel klein en rond van vorm. De Spoetnik-satelliet draaide om de aarde heen en zond radiosignalen uit, die mensen op aarde konden opvangen met speciale radio-ontvangers.

Het was een belangrijk moment in de geschiedenis van de ruimtevaart, omdat het liet zien dat het mogelijk was om objecten in de ruimte te sturen en daarmee de basis legde voor toekomstige ruimtemissies.

24 - Russische Luna 3

Luna 3 was een ruimtevaartuig dat in 1959 door de Sovjet-Unie werd gelanceerd om de maan te onderzoeken.

Het was speciaal gebouwd om foto's van de maan te maken. Toen het bij de maan aankwam, begon het ruimtevaartuig foto's te maken terwijl het rond de maan cirkelde. Deze foto's lieten wetenschappers zien wat de achterkant van de maan eruit zag, wat nog nooit eerder was gezien!

De foto's waren niet zo duidelijk als de foto's die we tegenwoordig hebben, maar ze waren een enorme prestatie voor die tijd.

Luna 3 was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de ruimtevaart en heeft ons geholpen meer te leren over de maan.

25 - Eerste vrouw in de ruimte de Russin Valentina Teresjkova

Valentina Tereshkova was een Russische vrouw die als eerste vrouw ooit de ruimte in ging.

Dit gebeurde in 1963, toen ze aan boord ging van de Vostok 6-ruimtecapsule. 

Ze was op dat moment 26 jaar oud en maakte 48 omwentelingen rond de aarde, wat ongeveer drie dagen duurde. 

Hiermee werd ze een pionier voor vrouwen in de ruimtevaart en inspireerde ze veel meisjes en vrouwen om te dromen over het verkennen van de ruimte.

26 - Eerste ruimtewandeling door de Rus Aleksei Leonov

Aleksei Leonov was een Russische astronaut en de eerste mens die ooit een ruimtewandeling maakte.

In 1965 ging hij met een ruimtevaartuig genaamd Voskhod 2 de ruimte in en stapte hij in zijn speciale pak uit het vaartuig om rond te zweven in de ruimte.

Hij was hier ongeveer twintig minuten lang en het was een enorme prestatie voor de mensheid en voor de Sovjet-Unie in de ruimtewedloop met de Verenigde Staten.

27 - Neil Armstrong, eerste man op de maan.

Neil Armstrong was een astronaut die als eerste mens ooit op de maan liep! In 1969 stapte hij uit zijn ruimteschip en zette hij zijn voet op de maan. 

Dat was een heel belangrijk moment in de geschiedenis, omdat niemand daarvoor ooit op de maan was geweest. 

Neil Armstrong was heel dapper en slim, want het was niet gemakkelijk om naar de maan te gaan en er te landen. Maar hij deed het toch, samen met zijn team. Zo heeft hij geschiedenis geschreven!

28 - Wubbo Ockels, Nederlandse astronaut

Wubbo Ockels was een hele slimme meneer die heel veel wist over technologie en wetenschap.

Hij was zelfs de eerste Nederlandse astronaut die de ruimte inging! Hij wilde graag de wereld een betere plek maken en daarom werkte hij aan manieren om onze planeet te beschermen.

Hij heeft veel gedaan om mensen bewust te maken van hoe belangrijk het is om goed voor de aarde te zorgen. Helaas is hij in 2014 overleden, maar zijn werk en zijn ideeën leven nog steeds voort.

29 - Challenger

De Challenger was een ruimteveer van NASA, het ruimtevaartagentschap van de Verenigde Staten. 

Het was een heel speciaal ruimtevaartuig, omdat het kon opstijgen als een raket en kon landen als een vliegtuig. 

Op 28 januari 1986 was er een hele belangrijke vlucht gepland met de Challenger. 

Er waren zeven astronauten aan boord van de Challenger, waaronder de lerares Christa McAuliffe. Ze zou de eerste gewone burger in de ruimte worden. 

Maar helaas gebeurde er iets heel ergs. Kort na de lancering ontplofte de Challenger in de lucht en stortte neer in de oceaan. 

Alle zeven astronauten kwamen daarbij om het leven. Het was een hele trieste dag voor de ruimtevaartgeschiedenis en voor de hele wereld. 

Na dit ongeluk zijn er heel veel dingen veranderd om de ruimtevaart nog veiliger te maken.

30 - Apollo 11

Apollo 11 was een hele bijzondere ruimtemissie die plaatsvond in het jaar 1969. Het was de allereerste missie waarbij mensen naar de maan werden gestuurd!

Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins waren de astronauten die deelnamen aan deze missie. De Apollo 11 werd gelanceerd op 16 juli 1969.

Vijf dagen later gingen op 20 juli 1969 Neil Armstrong en Buzz Aldrin in een maanlander, genaamd Eagle, naar de maan en landden daar veilig op het oppervlak.

Op 21 juli 1969 stapten ze uit de maanlander en zetten ze hun voet op de maan, waar ze een Amerikaanse vlag plantten.

Dit was een heel belangrijk moment in de geschiedenis, want het was de eerste keer dat mensen ooit op de maan waren geweest!

Na een paar dagen op de maan te hebben doorgebracht, keerden de astronauten terug naar de aarde en werden ze als helden ontvangen.

DE OPDRACHTEN VAN HOOFDSTUK 3

03. Geschiedenis - uitslag

Lukt het jou om deze toets over de geschiedenis van de ruimtevaart foutloos te maken?

Als je ze alle 16 foutloos hebt, maak je kans op een toegangskaartje van hét ruimtevaartmuseum van Nederland: Space Expo in Noordwijk.