Diploma 6: Training

Astronautentraining is een soort school voor mensen die naar de ruimte gaan. In deze school leren ze alles wat ze moeten weten om in de ruimte te kunnen werken en wonen.

Ze leren bijvoorbeeld hoe het ruimteschip werkt en hoe ze het moeten besturen. Ze leren ook hoe ze moeten overleven als er iets misgaat, zoals een noodlanding.

Een ander belangrijk onderdeel van de astronautentraining is leren hoe het voelt om gewichtloos te zijn. Dit betekent dat je in de ruimte niet meer op de grond kunt staan, dus het is belangrijk om te weten hoe je jezelf kunt bewegen en hoe je moet eten, slapen en werken zonder dat je naar beneden valt!

Astronauten leren ook hoe ze wetenschappelijk onderzoek kunnen doen in de ruimte en hoe ze reparaties kunnen uitvoeren als er iets kapot gaat.

Kortom, astronautentraining is een soort school voor toekomstige ruimtereizigers waar ze alles leren wat ze nodig hebben om veilig en succesvol in de ruimte te werken.

Hieronder staan de onderwerpen die in het zesde hoofdstuk van het boek "Reis door de Ruimte" worden besproken.

Je kunt dus ook zonder het boek werken en de vragen beantwoorden.

Klik je bij de titel van elk onderwerp op het driehoekje dat naar beneden wijst, krijg je extra informatie.

DE ONDERWERPEN VAN HOOFDSTUK 6 ZIJN:

Hoe word je astronaut?

Om astronaut te worden, moet je eerst heel goed leren op school. Het is belangrijk dat je goed bent in vakken zoals natuurkunde, scheikunde, wiskunde en talen. Je moet ook ervaring opdoen met wetenschappelijk onderzoek of bijvoorbeeld vliegen als piloot.

Als er een baan als astronaut beschikbaar komt, dan mag je solliciteren. Tijdens de selectieprocedure worden er veel tests en gesprekken gedaan om te zien of je geschikt bent om astronaut te worden. Je doet wel meer dan honderd examens. Alleen als je alle testen goed maakt, mag je de ruimte in.

Ook moet je een medische keuring ondergaan om te kijken of je gezond genoeg bent om de ruimte in te gaan.

Als je wordt uitgekozen als astronaut, dan moet je nog veel trainen om je voor te bereiden op een reis naar de ruimte. Je moet leren hoe je bijvoorbeeld in een raket moet stappen, hoe je gewichtloosheid kunt ervaren en hoe je een ruimtepak moet dragen. Astronauten trainen bijvoorbeeld in Amerika, Rusland, Duitsland, Japan en Canada.

Uiteindelijk ga je als astronaut de ruimte in! Je kunt bijvoorbeeld naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gaan om daar te werken, of misschien zelfs naar de maan of Mars reizen om daar wetenschappelijke experimenten uit te voeren. Astronaut worden is niet gemakkelijk, maar het is een geweldige en spannende carrière als je van ruimteverkenning en wetenschap houdt!

Wat is belangrijk om astronaut te worden?

Om astronaut te worden moet je heel slim en dapper zijn! Je moet goed kunnen leren en begrijpen hoe de wereld om je heen werkt. Je moet iemand zijn die zelf dingen probeert te doen of te maken: een bouwer zijn dus.

Het is ook belangrijk om goed te kunnen samenwerken met anderen en niet bang te zijn om nieuwe dingen te proberen. Je moet daarvoor heel veel geduld hebben, want niet alles lukt in één keer.

Astronauten moeten ook sterk en gezond zijn, dus het is belangrijk om goed te eten en veel te bewegen. 

Als je al deze eigenschappen hebt en je wilt graag astronaut worden, dan kun je misschien wel naar de ruimte vliegen!

51 - Zwemtraining

Zwemtraining is een onderdeel van de school voor astronauten. In deze school leren astronauten hoe ze in de ruimte kunnen werken en leven. Maar in de ruimte is er geen zwaartekracht, dus astronauten kunnen niet op de grond staan en zich vasthouden aan muren. Dit kan verwarrend zijn en moeilijk om te coördineren.

Om astronauten voor te bereiden op deze gewichtloosheid, gaan ze zwemmen in een groot zwembad. Ze dragen een speciaal pak dat hen helpt om onder water te blijven. Hierdoor voelen astronauten hoe het is om te bewegen in een omgeving zonder zwaartekracht.

Astronauten leren hoe ze hun lichaam kunnen gebruiken om te bewegen en hoe ze hun spieren kunnen gebruiken om te manoeuvreren zonder de grond te raken. Ze oefenen ook met het dragen van hun ruimtepak en leren hoe ze hun uitrusting moeten hanteren in een omgeving zonder zwaartekracht.

Kortom, zwemtraining is een belangrijk onderdeel van de astronautenschool omdat het astronauten voorbereidt op de uitdagingen van gewichtloosheid en hen leert hoe ze zich in de ruimte kunnen bewegen en werken.

In Amerika is er zelfs een groot deel van de buitenkant van het ISS in zo'n groot zwembad nagebouwd, zodat de astronauten goed kunnen oefenen. 

52 - In de centrifuge

Astronauten trainen in een centrifuge om te leren hoe hun lichaam reageert op grote versnellingen, zoals tijdens een lancering van een raket. Een centrifuge is een soort grote draaimolen waar astronauten in kunnen zitten.

Als de centrifuge begint te draaien, voelen astronauten een kracht die hen naar de buitenkant duwt. Dit voelt een beetje zoals in een achtbaan, maar dan veel heftiger! Het doel van de training is om astronauten te helpen wennen aan deze krachten en hen te leren hoe ze hun lichaam kunnen beheersen terwijl ze onder deze extreme omstandigheden zijn.

Door de training in de centrifuge te ondergaan, kunnen astronauten leren hoe ze hun spieren kunnen aanspannen om te voorkomen dat ze flauwvallen of zich duizelig voelen. Het kan ook helpen om te voorkomen dat astronauten misselijk worden tijdens de lancering.

Kortom, astronauten trainen in een centrifuge om te leren hoe hun lichaam reageert op grote versnellingen tijdens een lancering. Ze leren hoe ze hun lichaam kunnen beheersen onder deze extreme omstandigheden en hoe ze zich kunnen voorbereiden op een veilige en succesvolle ruimtemissie.

53 - Oefenen met gasmaskers

Astronauten trainen soms met gasmaskers om te leren hoe ze zich moeten voorbereiden op situaties waarin ze geen lucht hebben om te ademen. In de ruimte is er geen lucht, dus astronauten moeten altijd een speciaal pak en een zuurstofmasker dragen om te kunnen ademen.

Als de luchtkwaliteit slecht wordt in het ruimtevaartuig, moeten astronauten hun zuurstofmaskers snel opzetten om te kunnen blijven ademen. Door te trainen met een gasmasker kunnen astronauten leren hoe ze hun masker snel en correct kunnen opzetten.

Soms worden astronauten ook getraind in omgevingen met rook of andere irriterende stoffen, waarbij het dragen van een gasmasker hen kan beschermen tegen het inademen van schadelijke dampen. Door te trainen met een gasmasker leren astronauten hoe ze moeten ademen en zich kunnen concentreren op andere taken in stressvolle omstandigheden.

Kortom, het trainen met gasmaskers helpt astronauten zich voor te bereiden op situaties waarin ze geen lucht hebben om te ademen en kan hen beschermen tegen schadelijke dampen tijdens trainingen.

54 - Russische les

Veel raketvluchten naar het ISS gebeuren met de Russische Soyoez-raket. In de capsule staat alles in het Russisch. Daarom moeten astronauten ook Russisch kennen. Ze worden getraind in "звездный город". Dat betekent "Sterrenstad".

Astronauten moeten ook Russisch leren omdat Rusland één van de landen is die actief betrokken is bij het internationale ruimtestation ISS. Het ISS is een samenwerkingsverband tussen verschillende landen, waaronder Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Japan en verschillende Europese landen.

Astronauten die naar het ISS gaan, moeten daarom kunnen communiceren met astronauten en grondpersoneel van deze verschillende landen. Russisch is één van de officiële talen aan boord van het ISS, dus het is belangrijk dat astronauten deze taal beheersen om effectief te kunnen communiceren met hun collega's.

Daarnaast hebben de Russen ook hun eigen ruimtevaartprogramma met verschillende ruimtevaartuigen en -missies. Als astronauten bijvoorbeeld deelnemen aan een ruimtemissie met een Russisch ruimtevaartuig, dan is het belangrijk dat ze de instructies en procedures begrijpen die in het Russisch worden gegeven.

Al met al is het dus belangrijk dat astronauten ook Russisch leren om effectief te kunnen communiceren en samenwerken met hun collega's van verschillende nationaliteiten in de ruimte.

55 - Medische training

In het ISS is geen ziekenhuis, zelfs geen huisarts.

Daarom leren astronauten ook de meest belangrijkste dingen die een dokter ook moet weten om elkaar te kunnen helpen. Zelfs wanneer ze een kies moeten trekkken.

56 - Kalender van een astronaut

Al drie jaar voordat de iemand daadwerkelijk naar de ruimte gaat, begint zijn of haar training. Heel veel dagen per jaar wordt er getraind, zelfs in andere landen.

57 - Fit zijn

Astronauten zijn mensen die naar de ruimte reizen. Om naar de ruimte te gaan, moeten astronauten in hele goede conditie zijn, zodat hun lichaam tegen alle stress en inspanningen van een ruimtereis kan. 

Om in goede conditie te zijn, trainen astronauten heel hard voor een paar jaar voordat ze naar de ruimte gaan. Ze trainen om sterker te worden, om hun uithoudingsvermogen te verbeteren, en om te wennen aan het gevoel van gewichtloosheid. 

Ze leren ook hoe ze gezonde maaltijden kunnen maken en hoe ze gezonde keuzes kunnen maken over wat ze eten. 

Door al deze training zijn astronauten klaar om de uitdagingen van een reis naar de ruimte aan te kunnen!

Het filmpje is zonder geluid.

58 - Ruimtevoedsel

Astronauten eten in de ruimte speciaal voedsel dat is ontworpen om lang houdbaar te zijn en licht van gewicht. Dit komt omdat het vaak lang kan duren voordat er nieuwe voorraden van voedsel naar de ruimte worden gestuurd.

Het voedsel van astronauten is meestal ingeblikt of gedroogd. Dit betekent dat het voedsel lang bewaard kan worden en niet snel bederft. Het assortiment aan voedsel is vaak hetzelfde als wat we hier op aarde eten, zoals groenten, fruit, vlees, vis, brood, ontbijtgranen en zelfs snoepjes!

Omdat astronauten langere tijd in de ruimte verblijven, is het belangrijk dat hun eten niet alleen gezond is, maar ook lekker smaakt. Daarom voegen ze soms kruiden en sauzen toe aan het voedsel om het lekkerder te maken. En net als hier op aarde drinken astronauten ook koffie, thee, sap en water om genoeg water in het lichaam te krijgen.

59 - Paraboolvlucht

Astronauten eten in de ruimte speciaal voedsel dat is ontworpen om lang houdbaar te zijn en licht van gewicht. Dit komt omdat het vaak lang kan duren voordat er nieuwe voorraden van voedsel naar de ruimte worden gestuurd.

Het voedsel van astronauten is meestal ingeblikt of gedroogd. Dit betekent dat het voedsel lang bewaard kan worden en niet snel bederft. Het assortiment aan voedsel is vaak hetzelfde als wat we hier op aarde eten, zoals groenten, fruit, vlees, vis, brood, ontbijtgranen en zelfs snoepjes!

Omdat astronauten langere tijd in de ruimte verblijven, is het belangrijk dat hun eten niet alleen gezond is, maar ook lekker smaakt. Daarom voegen ze soms kruiden en sauzen toe aan het voedsel om het lekkerder te maken. En net als hier op aarde drinken astronauten ook koffie, thee, sap en water om gehydrateerd te blijven.

Eigenschappen van een astronaut

Er zijn verschillende eigenschappen die een astronaut nodig heeft om succesvol te zijn in het beroep. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen die astronauten nodig hebben:

DE OPDRACHTEN VAN HOOFDSTUK 6

06. De training - uitslag