Diploma 14: De landing

Stel je voor dat je in een hele grote auto zit en je heel snel gaat rijden. Het voelt misschien alsof je naar beneden wordt gedrukt omdat je heel snel gaat. Als astronauten terug naar de aarde komen, is het een beetje zoals in die snelle auto. Hun ruimteschip gaat heel snel door de ruimte en als ze terugkomen naar de aarde, gaan ze door de dampkring van de aarde.

De dampkring is een laag van lucht om de aarde heen en als je er doorheen gaat, wrijft de lucht tegen het ruimteschip en dat zorgt voor wrijving en hitte. Het kan zo warm worden dat het ruimteschip gloeiend heet wordt! Dit is het gevaarlijkste deel van de terugreis. Daarom hebben astronauten speciale pakken aan die hen beschermen tegen die hitte. 

Als het ruimteschip langzaam genoeg gaat, wordt het niet te heet en kunnen de astronauten veilig landen op de grond. Het is een beetje zoals een achtbaan, waarbij je hard naar beneden gaat en je maag een beetje in de war raakt. Maar uiteindelijk kom je veilig weer op de grond!

Hieronder staan de onderwerpen die in het veertiende hoofdstuk van het boek "Reis door de Ruimte" worden besproken. Je kunt dus ook zonder het boek werken en de vragen beantwoorden. Klik je bij de titel van elk onderwerp op het driehoekje dat naar beneden wijst, krijg je extra informatie.

DE ONDERWERPEN VAN HOOFDSTUK 14 ZIJN:

Terug naar huis

Terug uit de ruimte: De astronauten verlaten bijvoorbeeld het ISS in de ruimte. Ze stappen dan over in een capsule die ze terug brengt naar de aard.

Veiligheid en gezondheid: Als het ruimteschip is geland, worden de astronauten gecontroleerd om te zien of ze veilig zijn en dan worden ze naar een plek gebracht waar ze kunnen rusten en herstellen.

André Kuipers

André Kuipers is een Nederlandse astronaut die twee ruimtemissies heeft uitgevoerd. 

De eerste was van 19 april tot 1 juli 2004 en de tweede van 21 december 2011 tot 1 juli 2012. 

Hij verbleef tijdens beide missies aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS). In totaal heeft hij 204 dagen in de ruimte doorgebracht en tijdens deze missies voerde hij wetenschappelijke experimenten uit en hield hij zich bezig met onderzoek op het gebied van biologie, geneeskunde en technologie. 

André Kuipers is een belangrijke figuur in de Nederlandse ruimtevaartgeschiedenis en heeft bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van de wetenschap en technologie in de ruimtevaart.

131 - Astronauten krijgen babyvoetjes

Als astronauten in de ruimte zijn, lopen ze niet zo veel en oefenen ze minder druk uit op hun voeten, waardoor ze minder last hebben van eelt onder hun voeten dan op aarde. Het is als wanneer je minder buiten speelt, krijg je minder snel eelt onder je voeten.

Maar omdat astronauten minder bewegen in de ruimte, kan dit er ook voor zorgen dat hun voeten gevoeliger worden voor blaren en wondjes als ze hun schoenen dragen. Daarom moeten astronauten hun voeten goed verzorgen en ze regelmatig inspecteren op tekenen van beschadiging. Ze kunnen ook speciale crèmes en lotions gebruiken om hun voeten te hydrateren en te beschermen.

Astronauten proberen op verschillende manieren toch hun benen en voeten oefenen op verschillende sportapparaten in het ISS.

Het is een fabeltje dat hun voeten daardoor zo klein worden als babyvoetjes.

132 - Afscheid  van de bemanning

Als astronauten na een lange tijd in de ruimte weer terugkomen naar de aarde, dan wordt het afscheid vaak gefilmd zodat mensen het kunnen zien. 

Maar het echte afscheid gebeurt nadat ze hun ruimtepakken hebben uitgetrokken. Dan kunnen ze met hun vrienden op het ruimtestation praten en bedanken voor alle hulp en steun. 

Dit is een emotioneel moment omdat ze vaak maanden in de ruimte hebben gewoond en een sterke band hebben opgebouwd met de mensen in het ruimtestation.

133 - De landingscapsule

De Soyuz-landingscapsule is een soort ruimteschip uit Rusland. Het wordt gebruikt om astronauten van het International Space Station terug naar de aarde te brengen. 

Het is ongeveer zo groot als een kleine slaapkamer en kan maximaal drie astronauten meenemen. Het is het enige deel van een gigantische raket dat terugkeert naar de aarde.

De stoelen van de astronauten zijn speciaal op maat gemaakt en lijken wel op grote kinderautostoeltjes.

Meestal gaat de terugkeer zonder problemen, maar soms gaat het wel eens mis. Kijk maar naar het filmpje.

134 - Hitteschild

Een hitteschild is als een grote paraplu die een capsule beschermt wanneer het terugkomt naar de aarde. 

Als het ruimteschip door de atmosfeer van de aarde gaat, wordt het heel heet door de wrijving met de lucht. Het kan wel 2000 graden worden. Dat is tien keer zo veel als de over bij jullie thuis.

Het hitteschild zorgt ervoor dat het ruimteschip niet te warm wordt en veilig kan landen.

135 - Parachute

Als het tijd is om terug te komen naar de aarde, komt de capsule heel snel door de lucht naar beneden. 

Maar gelukkig heeft de capsule een grote parachute om af te remmen en veilig op de grond te landen. De capsule heeft drie grote parachutes die de snelheid moeten afremmen.

Toch gaat het dan nog best wel snel. Vlak voordat de capsule de grond gaat raken, worden nog kleine remraketjes gebruikt om de landing te verzachten. André Kuipers vertelde dat de landing te vergelijken is met de kleine autobotsing.

136 - Geblakerde capsule

Als een ruimtecapsule terugkeert naar de aarde, komt het door de lucht heel snel naar beneden. Dat veroorzaakt veel warmte en wrijving. Net zoals je handen warm worden als je ze heel snel tegen elkaar wrijft. De onderkant van de capsule (het hitteschild) wordt wel meer dan 2000 graden. 

Deze enorme hitte warmte maakt de capsule zwart en kan het beschadigen. Om de capsule te beschermen, gebruiken we een speciaal materiaal dat hittebestendig is.

137 - Gedragen na de landing

Als je heel lang in de ruimte bent geweest, zoals bijvoorbeeld op het ISS, dan kan dat invloed hebben op je lichaam. 

Je spieren en botten worden minder sterk en het kan moeilijk zijn om weer aan de zwaartekracht op aarde te wennen. Ze voelen zich dan slap en duizelig. Daarom worden de astronauten vaak uit hun capsule gedragen en geholpen door dokters en verplegers om weer te wennen aan de zwaartekracht. 

In het filmpje zie je hoe André Kuipers door vier sterke mannen uit de capsule wordt gehaald en naar een stoel wordt gedragen.

138 - Bellen met familie

De astronauten mogen daarna meteen naar huis bellen om te laten weten dat alles in orde is en ze weer veilig op aarde zijn.

André Kuipers lacht wel op het filmpje, maar hij houdt zich groot. Want later vertelde hij dat hij zich toen behoorlijk beroerd voelde.

139 - Aankomst Schiphol

André Kuipers keerde terug van zijn tweede ruimtemissie, genaamd "PromISSe", op 1 juli 2012 op Schiphol Airport in Amsterdam, Nederland. Hij landde met een Russische Soyuz-capsule in Kazachstan en vloog vervolgens naar Nederland.

Op Schiphol werd André Kuipers verwelkomd door familieleden, vrienden en vele enthousiaste fans die naar de luchthaven waren gekomen om hem te feliciteren en te begroeten. Er was ook veel media-aandacht voor zijn terugkeer.

André Kuipers was ruim zes maanden in de ruimte geweest als lid van de bemanning van het Internationaal Ruimtestation (ISS), waar hij wetenschappelijk onderzoek heeft uitgevoerd en verschillende experimenten heeft begeleid. Hij was de eerste Nederlandse astronaut die twee keer in de ruimte is geweest en bracht in totaal meer dan 200 dagen door in de ruimte.

Kuipers sprak op de luchthaven met de pers en gaf interviews over zijn ervaringen in de ruimte. Ook nam hij deel aan een persconferentie met vertegenwoordigers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Nederlandse regering.

De terugkeer van André Kuipers was een belangrijk moment voor de Nederlandse ruimtevaartgeschiedenis en werd gezien als een inspiratie voor toekomstige generaties.

140 - Revalideren

Astronauten moeten revalideren omdat het menselijk lichaam in de ruimte aan veel veranderingen wordt blootgesteld die niet goed zijn voor de gezondheid. Bijvoorbeeld, er is geen zwaartekracht in de ruimte waardoor de spieren en botten niet zo sterk worden als op aarde. Dit kan leiden tot zwakte en botverlies. Daarom hebben astronauten na hun ruimtereis een soort oefeningen nodig om hun spieren en botten weer sterk te maken.

Ook kan het verblijf in de ruimte ervoor zorgen dat astronauten zich niet goed kunnen concentreren of dat ze zich verdrietig voelen. Daarom hebben astronauten na hun ruimtereis soms psychologische hulp nodig om weer blij te worden en zich goed te voelen.

Door te revalideren kunnen astronauten weer op kracht komen en zich aanpassen aan de zwaartekracht op aarde.

Maak de vragen over het 14e hoofdstuk in het boek: DE LANDING

14 - De landing - uitslag