Diploma 10: Bouwpakket in de ruimte

Het ISS (International Space Station) is een groot gebouw in de ruimte dat om de aarde heen draait. Er wonen mensen in die er wetenschappelijk onderzoek doen naar biologie, fysica, astronomie, meteorologie en nog veel meer. Het ISS is een project waarbij verschillende organisaties samenwerken, zoals NASA, Roscosmos, ESA, JAXA en CSA. Er wonen altijd mensen in het ISS, tot wel zes personen. Het station is in 1998 begonnen als een klein deel en daarna is het steeds verder uitgebreid, net als een Lego bouwpakket. Het ISS is zo groot als een voetbalveld. Het station heeft een lengte van ongeveer 109 meter en een breedte van ongeveer 73 meter, inclusief de zonnepanelen die worden gebruikt om elektriciteit op te wekken. Het totale leefbare volume van het ISS is ongeveer 388 kubieke meter. Dit maakt het ISS het grootste door mensen gebouwde object dat in een baan om de aarde draait.

Hieronder staan de onderwerpen die in het tiende hoofdstuk van het boek "Reis door de Ruimte" worden besproken. Je kunt dus ook zonder het boek werken en de vragen beantwoorden. Klik je bij de titel van elk onderwerp op het driehoekje dat naar beneden wijst, krijg je extra informatie.

DE ONDERWERPEN VAN HOOFDSTUK 10 ZIJN:

91 - Zvezda en Zarja

Zvezda en Zarya zijn twee belangrijke kamers (we noemen dat modules)  van het International Space Station (ISS). Zarya was de eerste module die in 1998 door Rusland gelanceerd werd. Hierin bevinden zich allerlei apparaten, zoals gyroscopen en communicatieapparatuur. Ook is er plaats voor vracht en kunnen andere voertuigen aan deze module vastmaken.

Zvezda, ook wel de Service Module genoemd, is een Russische module die in 2000 werd gelanceerd. Het is de plek waar de bemanningsleden kunnen slapen, naar het toilet kunnen gaan, kunnen koken en kunnen werken aan experimenten. Zvezda is ook belangrijk om het ISS te besturen en te zorgen dat het op de juiste plek blijft door de motor van het station te gebruiken.

Beide modules zijn erg belangrijk voor het ISS en helpen bij het uitvoeren van allerlei experimenten in de ruimte.

92 - Destiny

De ISS-module Destiny is een soort groot laboratorium dat in de ruimte zweeft. 

Het laboratorium is ontworpen om wetenschappelijke experimenten te doen over verschillende onderwerpen, zoals hoe ons lichaam zich gedraagt in de ruimte, hoe we beter kunnen zien vanuit de ruimte, en hoe we betere medicijnen kunnen maken voor mensen op aarde.

Het laboratorium heeft veel speciale apparatuur om deze experimenten uit te voeren. Het is al vele jaren in de ruimte en wetenschappers hebben al veel interessante dingen ontdekt door middel van de experimenten in Destiny!

Ook Nederland heeft meegewerkt aan Destiny. Zo heeft Nederland een soort kast gemaakt waar astronauten met speciale handschoenen proefjes kunnen doen met gevaarlijke stoffen.

93 - Columbus

De Columbus-module is een soort wetenschappelijk lab in de ruimte dat aan het Internationaal Ruimtestation (ISS) vastzit. 

Het is genoemd naar een beroemde ontdekkingsreiziger, Christopher Columbus. 

De Columbus-module heeft veel speciale plekken waar wetenschappers experimenten kunnen doen om meer te leren over verschillende dingen, zoals hoe ons lichaam werkt in de ruimte, hoe we beter kunnen bouwen, en hoe we de aarde kunnen bestuderen. 

Het lab is ontworpen en gebouwd door Europa (ESA) en het wordt door astronauten uit verschillende landen gebruikt om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen.

André Kuipers, onze derde Nederlandse astronaut heeft hier veel proefjes in gedaan.

94 - Kibo

De Kibo-module is een soort wetenschappelijk lab in de ruimte dat uit Japan komt en vastzit aan het Internationaal Ruimtestation (ISS). 

Het lab heeft veel speciale plekken waar wetenschappers experimenten kunnen doen om meer te leren over verschillende dingen, zoals hoe we beter kunnen bouwen, hoe ons lichaam werkt in de ruimte en hoe we de aarde kunnen bestuderen. 

De Kibo-module heeft twee ramen en ook een speciale deur waardoor astronauten naar buiten kunnen om een ruimtewandeling te maken. 

Het lab is ontworpen en gebouwd door Japan en het wordt door astronauten uit verschillende landen gebruikt om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen.

95 - Zonnepanelen

Het ISS heeft grote zonnepanelen die aan de zijkanten van het ruimtestation vastzitten. 

Deze zonnepanelen werken als grote batterijen die licht van de zon opvangen en omzetten in elektriciteit, die het ISS van energie voorziet. 

Ze zijn heel belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat alles aan boord van het ISS werkt, zoals de lichten, computers, en alle wetenschappelijke experimenten. 

Astronauten moeten de zonnepanelen goed onderhouden, en soms repareren, om ervoor te zorgen dat ze goed blijven werken.

96 - Radiatoren

Het International Space Station (ISS) heeft geen radiatoren om warmte te maken zoals in huis. Het heeft speciale koelradiatoren die helpen om de warmte die de machines en mensen in het station maken, af te voeren. 

Het ISS zweeft in de ruimte waar er geen wind is om de warmte weg te blazen, dus de radiatoren helpen om de warmte in de ruimte af te voeren. 

Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het station niet te warm wordt en dat de machines niet kapot gaan.

Wist je dat het in de zon wel 150 graden boven nul kan woren en in de schaduw wel min 150 graden.

97 - Robotarm

De robotarm van het ISS is eigenlijk een hele grote machine die eruit ziet als een hele lange arm. Het is gemaakt om dingen vast te pakken en te verplaatsen in de ruimte. In het filmpje ziet je hoe groot dat ding wel niet is. Het is gemaakt door de ESA (het European Space Agency = Europese Ruimtevaart Organisatie)

Stel je voor dat je met een hele lange arm speelgoed van de ene naar de andere plek kunt verplaatsen. Zo werkt de robotarm ook, maar dan in de ruimte! Hij kan bijvoorbeeld ruimteschepen vastpakken en ze naar hun plek sturen, of astronauten helpen bij hun werk buiten het ruimtestation.

Het is dus eigenlijk een hele handige machine die ons helpt om dingen te doen die we zonder niet zouden kunnen doen!

98 - Cupola

Het ISS cupola is een soort ronde kamer die vastzit aan het Internationale Ruimtestation. Het bijzondere aan deze kamer is dat er hele grote ramen in zitten, waardoor astronauten een heel goed uitzicht hebben op de ruimte om hen heen!

Stel je voor dat je in een glazen bol zit en dat je vanuit alle kanten naar buiten kunt kijken. Zo is het ongeveer in de cupola. Astronauten kunnen vanuit daar naar de aarde kijken en mooie foto's maken van onze planeet. Maar ze kunnen ook naar andere planeten, sterren en sterrenstelsels kijken, en allerlei interessante dingen ontdekken!

De cupola is dus eigenlijk een soort observatorium in de ruimte, waar astronauten naar de ruimte om hen heen kunnen kijken en daar veel van kunnen leren.

99 - Dragon

Het ISS Dragon is een ruimteschip dat ontworpen is om bevoorradingsmissies uit te voeren naar het Internationale Ruimtestation (ISS). Het ziet eruit als een grote cilinder met een kegelvormig uiteinde. Dit ruimteschip is gemaakt door het bedrijf SpaceX.

Stel je voor dat je een grote doos hebt, maar dan met hele bijzondere eigenschappen! De Dragon kan namelijk gevuld worden met allerlei spullen zoals voedsel, kleding en wetenschappelijke apparatuur. Vervolgens wordt het de ruimte in gestuurd om deze spullen naar het ISS te brengen, waar de astronauten ze nodig hebben.

De Dragon kan ook worden gebruikt om spullen van het ISS terug naar de aarde te brengen. Stel je voor dat je te veel spullen hebt in je slaapkamer en je sommige dingen naar beneden moet brengen. Dat doet de Dragon ook! Zo kunnen de astronauten hun afval, experimenten en andere spullen terug naar de aarde sturen.

De Dragon is een heel belangrijk ruimtevaartuig omdat het ervoor zorgt dat de astronauten op het ISS genoeg spullen hebben om te overleven en hun onderzoek te doen.

100 - Knooppunten

Het International Space Station (ISS) heeft verschillende soorten 'knooppunten'. Dit zijn speciale onderdelen die gebruikt worden om andere onderdelen aan het station te verbinden. Dit is belangrijk voor het functioneren en het onderhoud van het ISS.

Een van de belangrijkste koppelstukken is het Common Berthing Mechanism (CBM). Dit wordt gebruikt om modules en andere onderdelen aan elkaar vast te maken. Een ander belangrijk koppelstuk is het International Docking Adapter (IDA). Dit wordt gebruikt om commerciële ruimtevaartuigen aan het ISS te koppelen.

Er zijn ook koppelstukken die gebruikt worden voor het aansluiten van elektriciteit, data en communicatie tussen verschillende onderdelen.

Kortom, de koppelstukken zijn erg belangrijk voor het veilig en efficiënt verbinden van onderdelen aan het ISS.

Maak de vragen over het 10e hoofdstuk in het boek: BOUWPAKKET IN DE RUIMTE

10 - Bouwpakket in de Ruimte - uitslag