Diploma 7: Wat moet mee?

Astronauten nemen allemaal verschillende spullen mee als ze naar de ruimte gaan. Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen die ze meenemen:

Het is belangrijk dat alles goed wordt verpakt, want er is niet veel ruimte in de raket!

Hieronder staan de onderwerpen die in het zevende hoofdstuk van het boek "Reis door de Ruimte" worden besproken.

Je kunt dus ook zonder het boek werken en de vragen beantwoorden.

Klik je bij de titel van elk onderwerp op het driehoekje dat naar beneden wijst, krijg je extra informatie.

DE ONDERWERPEN VAN HOOFDSTUK 7 ZIJN:

Hoe groot is het ISS? (= International Space Station)

Het International Space Station (ISS) is het grootste ruimtestation ooit gebouwd en heeft een lengte van ongeveer 110 meter en een breedte van ongeveer 74 meter. Daarmee is het zo groot als een voetbalveld.

Het ruimtestation heeft een gewicht van ongeveer 420 ton en cirkelt in een baan om de aarde op een hoogte van ongeveer 408 kilometer.

61 - Bagage

Astronauten die naar het ISS gaan mogen niet zoveel bagage meenemen, eigenlijk heel weinig. Ze mogen maar een paar spulletjes meenemen, zoals kleding en tandenborstels. Alles bij elkaar maar 1,5 kg. Als je weet dat je gewone koffer in een vliegtuig al gauw 20 kg mag meenemen, dan is 1,5 kilo heel weinig.

Dit komt omdat de ruimte in de raket en op het ISS zelf heel beperkt is, er is niet veel plaats voor spullen. Bovendien is het heel duur om alles naar de ruimte te brengen, dus moet er goed worden nagedacht over wat er wel en niet mee kan.

62 - Sportschoenen

Astronauten in het ISS doen fitnessoefeningen omdat ze in de ruimte zweven, waar er geen zwaartekracht is. Dat betekent dat hun spieren en botten niet zo hard hoeven te werken als op de aarde, en dat kan ze zwakker maken. 

Dus door fitnessoefeningen te doen, zoals rennen op een loopband en gewichtheffen, kunnen astronauten hun spieren en botten sterk houden. 

En dat is belangrijk, want als ze terugkeren naar de aarde, moeten ze weer wennen aan de zwaartekracht en dan hebben ze sterke spieren en botten nodig om goed te kunnen bewegen en lopen.

63 - Collega's

Het ISS is een beetje zoals een groot huis dat heel hoog in de lucht zweeft. Astronauten wonen daar een tijdje samen en werken er ook samen aan allerlei taken. Meestal zijn ze er met zessen tegelijk.

Het is heel belangrijk dat ze goed kunnen samenwerken omdat ze elkaar moeten helpen als er iets mis gaat, en omdat ze samen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de reparatie van het ISS. 

Als ze niet goed samenwerken, kan het zijn dat er iets stuk gaat of dat er gevaarlijke situaties ontstaan, en dat willen we natuurlijk niet!

64 - Goede zonnebril

Stel je voor dat je een astronaut bent die in het International Space Station (ISS) woont. Het ISS bevindt zich hoog in de lucht, ver weg van onze aarde. En omdat er geen atmosfeer is die de zonnestralen tegenhoudt, schijnt de zon daar veel feller dan hier op aarde.

Als je uit een ISS-raam kijkt, schijnt het zonlicht rechtstreeks heel fel in je ogen. Daarom moet je een goede zonnebril dragen om je ogen te beschermen tegen het felle zonlicht en de schadelijke straling die van de zon afkomt.

Dus om ervoor te zorgen dat je comfortabel kunt werken en de hele dag van het prachtige uitzicht kunt genieten, is het dragen van een zonnebril heel belangrijk voor een astronaut in het ISS.

65 - Camera's

ISS-astronauten maken heel veel foto's omdat ze vanuit het ISS een heel goed uitzicht hebben op de aarde. 

Ze kunnen foto's maken van de aarde en van de dingen die daar gebeuren, zoals het weer, de steden, de oceanen en de bergen. 

Deze foto's kunnen wetenschappers helpen om de aarde beter te begrijpen, bijvoorbeeld om veranderingen in het klimaat te bestuderen. 

Ook kunnen de foto's helpen om gebieden te vinden waar hulp nodig is bij bijvoorbeeld rampen of bosbranden. 

Daarom maken de astronauten zoveel foto's, zodat we meer kunnen leren over onze planeet!

66 - Feestspullen

Natuurlijk vieren ze feestjes aan boord van het ISS! Maar het is wel een beetje anders dan thuis. Omdat er geen zwaartekracht is, zweven de ballonnen en slingers alle kanten op. 

Ook is er niet veel ruimte, dus moeten de astronauten een beetje creatief zijn met hoe ze het vieren. Maar als er iets te vieren valt, zoals een verjaardag of een mijlpaal in de ruimte, dan zorgen ze zeker voor wat feestelijke sfeer en vieren ze het met elkaar.

Image credit: NASA/Peggy Whitson via Twitter

67 - Aandenkens van thuis

Astronauten nemen soms aandenkens van thuis mee naar de ruimte. Dit zijn speciale spullen die hen herinneren aan hun huis en familie terwijl ze ver van huis zijn, zoals bijvoorbeeld iets dat thuis met Kerstmis wordt gedragen.

Stel je voor dat je op een lange vakantie gaat en je neemt een foto van je familie mee om je te herinneren aan hoe ze eruitzien. Astronauten doen iets soortgelijks, maar in plaats van een foto nemen ze misschien een knuffelbeest, een sieraad of een ander object dat hen doet denken aan thuis.

Het kan soms moeilijk zijn om ver van huis te zijn, dus het hebben van iets vertrouwds en bekends bij zich kan helpen om zich comfortabeler te voelen. En het is natuurlijk ook leuk om bij terugkomst te kunnen vertellen welke avonturen het aandenken heeft meegemaakt in de ruimte!

68 - Bonusvoedsel

Het ISS is een heel groot ruimtestation dat hoog in de lucht zweeft. Mensen wonen daar voor een lange tijd, en hebben natuurlijk eten nodig om te overleven.

Nu, omdat het zo belangrijk is dat astronauten genoeg eten hebben, hebben ze soms iets extra's dat we "bonusvoedsel" noemen. Dit is voedsel dat niet helemaal nodig is om gezond te blijven, maar het zorgt er wel voor dat de astronauten zich blij en tevreden voelen!

Bonusvoedsel kan van alles zijn, zoals snoepjes, chocolade of fruit dat niet zo vaak wordt gegeten. Het is als een traktatie die je soms krijgt als je je goed hebt gedragen.

Dus in het ISS krijgen astronauten soms bonusvoedsel om hen gelukkig en gezond te houden tijdens hun verblijf in de ruimte!

André Kuipers vindt Russische kwark met nootjes heel lekker.

69 - Ruimtepak

Astronauten hebben een licht, luchtdicht ruimtepak voor de heen- en terugreis naar de aarde.

Als ze buiten het ISS moeten werken, dan dragen ze een extra sterk ruimtepak, want buiten het ISS is er geen lucht. Eén klein gaatje in het ruimtepak en al de lucht wordt eruit gezogen.

Het pak beschermt hen ook tegen de kou en het vacuüm van de ruimte. Het is gemaakt van hele sterke materialen zodat het niet scheurt in de ruimte.

Het ruimtepak heeft een helm met een vizier waardoor de astronauten kunnen ademen en ze kunnen zien waar ze naartoe gaan. Ze hebben ook handschoenen om hun handen te beschermen en schoenen met speciale zolen zodat ze niet wegglijden in de ruimte.

Het pak is heel groot en zwaar, dus het is moeilijk om te bewegen als je het aan hebt. Maar het is erg belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de astronauten veilig kunnen werken en verkennen in de ruimte.

70 - T-shirts

In het ruimtestation dragen de astronauten eigenlijk min of meer gewone kleding.

Soms dragen ze nog een soort riem om hun middel, waar hun gereedschap en andere spullen aan vast kunnen worden gemaakt zodat ze niet wegvliegen in de gewichtloosheid. 

Ook hebben ze speciale schoenen aan die hen grip geven op de gladde vloeren in het ISS.

DE OPDRACHTEN VAN HOOFDSTUK 7

07. Wat moet mee - uitslag