Diploma 12: Vanuit de ruimte

Vanuit het International Space Station (ISS) kunnen astronauten en kosmonauten veel dingen zien, waaronder:

Hieronder staan de onderwerpen die in het twaalfde hoofdstuk van het boek "Reis door de Ruimte" worden besproken. Je kunt dus ook zonder het boek werken en de vragen beantwoorden. Klik je bij de titel van elk onderwerp op het driehoekje dat naar beneden wijst, krijg je extra informatie.

DE ONDERWERPEN VAN HOOFDSTUK 12 ZIJN:

Vanuit de ruimte

Het ISS is een heel groot ruimtevaartstation dat in de ruimte rond de aarde zweeft. Het vliegt heel snel, namelijk met een snelheid van 27.600 kilometer per uur! Dat is vele malen sneller dan een vliegtuig of een raceauto.

Het ISS doet er ongeveer 90 minuten (anderhalf uur) over om één rondje rond de aarde te maken. Dat betekent dat het ISS ongeveer 16 keer per dag rond de aarde gaat. Tijdens één rondje legt het ISS ongeveer 42.000 kilometer af. Dat is heel ver, want de aarde is heel groot!

Het is trouwens een fabeltje dat je vanuit het ISS de Chinese Muur kunt zien. Deze Muur is dan wel honderden kilometers lang, maar niet breed genoeg om vanuit de ruimte te zien.

111 - Het poollicht

Het poollicht, ook wel bekend als aurora, is een prachtig natuurverschijnsel dat te zien is in de lucht bij de polen van de aarde. Het ziet eruit als een kleurrijke gloed of een dansende gordijn van licht.

Het ontstaat wanneer geladen deeltjes van de zon de aardatmosfeer binnenkomen en in botsing komen met gasatomen zoals zuurstof en stikstof. Deze botsingen zorgen voor het licht dat we zien.

Het poollicht kan verschillende kleuren hebben, waaronder groen, roze, paars en blauw. Het is een magisch en spectaculair gezicht en mensen reizen van over de hele wereld om het te zien.

Het poollicht is ook heel soms in Nederland te zien, maar nergens zo goed als dicht bij de polen.

112 - De afsluitdijk

De Nederlandse André Kuipers vindt natuurlijk Nederland vanuit de ruimte heel erg mooi, maar het mooist vindt hij de Bahama's.

Als een scherpe streep loopt de afsluitdijk van Noord-Holland naar Friesland.

Ten noorden van de afsluitdijk zie je de Waddenzee en eronder het IJsselmeer. De afsluitdijk werd in 1932 voltooid. De hele dijk is wel 32,5 km lang.

Wat we nu IJsselmeer noemen, heette voor de afsluiting de Zuiderzee. Wieringen, Urk, Schokland, Marken en Pampus waren oorspronkelijk eilanden in de Zuiderzee. Alleen Pampus kan men nog een eiland noemen.

113 - Palmeiland

Het Palmeiland in Dubai is een eiland in de vorm van een palmboom, en het is enorm groot! Het is gemaakt door mensen en bestaat uit land en water. Er zijn veel huizen, hotels, restaurants en winkels op het eiland, en het is een heel populaire plek voor toeristen om te bezoeken. Het is zo groot dat je er zelfs met een helikopter over kunt vliegen en het er nog steeds uitziet als een palmboom! Het is echt een hele bijzondere plek om te zien.

De aanleg van het Palmeiland begon in 2001 en het was in 2008 voltooid. Het heeft dus ongeveer zeven jaar geduurd om het eiland te bouwen en alles erop te zetten. 

114 - De Bahama's

Dit gebied vindt André Kuipers die twee keer naar het ISS is geweest het mooist om overeen te vliegen.

De Bahama's is een groep van meer dan 700 eilanden en eilandjes in de Atlantische Oceaan. Het ligt dicht bij Florida in de Verenigde Staten en het is een heel populaire vakantiebestemming. 

Het water rondom de eilanden is zo helder en blauw dat het lijkt alsof je in een zwembad zwemt! Er zijn veel mooie stranden, met wit zand en palmbomen, waar je kunt zwemmen, snorkelen en zonnebaden. 

Er zijn ook veel dieren op de Bahama's, zoals dolfijnen, zeeschildpadden en tropische vissen. Het is echt een paradijs op aarde!

115 - De aarde aan de nachtkant

Het ISS is ongeveer 400 kilometer hoog en reist met een snelheid van 28.000 kilometer per uur. Dat betekent dat ze ongeveer 16 keer per dag de zon op zien komen en onder zien gaan!

's Nachts ziet de aarde er vanuit het International Space Station (ISS) heel bijzonder uit. Je kunt dan alle lichtjes van de steden, wegen en andere plekken waar mensen zijn, zien. Het lijkt wel een groot spinnenweb.

Vanuit het ISS kun je heel goed zien welke plekken veel mensen hebben en welke plekken minder druk zijn. Je kunt ook de atmosfeer van de aarde zien, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Het uitzicht vanuit het ISS is heel bijzonder en zeker de moeite waard om te zien!

116 - De Kilimanjaro

De Kilimanjaro is een hele grote berg in Afrika, in het land Tanzania. Het is de hoogste berg van Afrika en een van de hoogste bergen ter wereld. De top van de berg is bedekt met sneeuw, ook al is het warm in Afrika. 

Het is een heel bijzondere berg, omdat je vanaf de voet van de berg door verschillende klimaatzones gaat als je omhoog klimt. Mensen uit de hele wereld komen naar Tanzania om de Kilimanjaro te beklimmen. Het is een echte uitdaging, maar als je de top bereikt, heb je een heel mooi uitzicht over het land en de omgeving.

117 - De Richatstructuur

De Richatstructuur in de Sahara is een gekke afgesleten plek in de woestijn. Het is een hele grote cirkelvormige formatie in de woestijn. Het ziet eruit als een soort oog vanuit de lucht, omdat het een cirkel is met in het midden een heuvel. 

De Richatstructuur is ontstaan doordat er heel lang geleden onder de grond vulkanen waren die lava omhoog spuwden. Door de beweging van de aarde en de wind en de regen is de bovenlaag van de aarde weggesleten, en blijft de cirkelvormige structuur over. 

Het is echt een heel bijzonder gezicht om te zien, en het is een populaire plek voor wetenschappers en toeristen om te bezoeken. 

118 - De Wolken

Wolken zijn grote plukken van waterdruppeltjes of ijskristallen die in de lucht drijven. Ze worden gevormd als water verdampt uit de aarde, rivieren, meren en oceanen, en dan omhoog stijgt. 

Wanneer de lucht hoog genoeg en koud genoeg wordt, veranderen de waterdampen in kleine druppeltjes of ijskristallen en vormen ze wolken. 

Er zijn drie soorten wolken: lage wolken, middelhoge wolken en hoge wolken.

De lage wolken zijn wolken die dicht bij de grond zijn. Ze zijn meestal grijs en bedekken soms de hele lucht. Twee voorbeelden van lage wolken zijn stratuswolken, die er saai en grijs uitzien, en cumuluswolken, die er donzig en wit uitzien als een stapel katoen.

Middelhoge wolken zijn wolken die hoger in de lucht drijven. Ze zijn dunner dan lage wolken en soms lijken ze op gestapelde pannenkoeken. Twee voorbeelden van middelhoge wolken zijn altostratuswolken, die er dun en grijs uitzien en de zon verbergen, en altocumuluswolken, die eruitzien als een schapenweide en soms verschillende kleuren hebben.

Hoge wolken zijn de hoogste wolken en soms erg dun. Ze zijn meestal wit en soms lijken ze op veren. Twee voorbeelden van hoge wolken zijn cirruswolken, die eruitzien als dunne witte draden of veren en meestal hoog in de lucht drijven, en cumulonimbuswolken, die donker zijn en bliksem en onweersbuien bevatten.

Vanuit het ISS, dat heel hoog boven de aarde zweeft, kun je alle verschillende soorten wolken en hun patronen heel goed zien.

119 - Nederland uit de ruimte

Als je vanuit de ruimte naar Nederland kijkt, ziet het eruit als een klein, plat land met veel gras, akkers en bomen. Aan de ene kant zie je de Noordzee en aan de andere kant de Waddenzee. Er stromen twee grote rivieren door Nederland, de Rijn en de Maas, die eruit zien als kronkelende lijnen. In het zuiden van Nederland zijn er heuvels en in het oosten zijn er bossen en valleien. De grote steden van Nederland, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, kun je ook vanuit de ruimte zien. Amsterdam heeft veel kanalen en bruggen die je ook van bovenaf kunt zien.

Nederland is bekend omdat het grootste deel van het land onder de zeespiegel ligt, maar toch zijn de mensen erin geslaagd om het land droog te houden door het bouwen van dijken en het regelen van het water.

120 - Een orkaan

Een orkaan is een hele grote storm die je vanuit de ruimte kunt zien. Het is een soort draaikolk van wolken die rondraait en heel hard waait.

Als je naar een foto van de aarde vanuit de ruimte kijkt, kun je een orkaan herkennen doordat er een grote witte wolk in de vorm van een cirkel is met daarin een oog dat er rustig uitziet. Rondom het oog zie je een spiraal van wolken die steeds harder en harder waaien.

Orkanen ontstaan boven warm water, omdat de warme lucht snel omhoog stijgt en koudere lucht van bovenaf eromheen naar beneden komt. Dit veroorzaakt sterke winden en veel regen. Orkanen kunnen erg gevaarlijk zijn en schade aanrichten aan gebouwen, bomen en andere dingen die in hun pad liggen. Daarom is het belangrijk om altijd naar waarschuwingen te luisteren en veilig te blijven tijdens een orkaan.

Maak de vragen over het 12e hoofdstuk in het boek: VANUIT DE RUIMTE

12 - Vanuit de ruimte - uitslag